Over de verkiezing

Zet jouw club in de schijnwerpers!

Ben je trots op de veerkracht die jouw club het afgelopen jaar getoond heeft? Pak dan het podium en doe mee aan de verkiezing Club van het Jaar 2021! Win naast de titel een masterclass, een professionele promovideo van jouw club en maak gebruik van alle lokale, regionale en landelijke media-aandacht om de veerkracht van jouw club in de schijnwerpers te zetten.

Het is zonder twijfel een uitdagend jaar geweest voor alle sport- en cultuurclubs. Maar het verenigingshart klopt als nooit tevoren. De één organiseerde buitenconcerten voor ouderen. De ander organiseerde kleinschalige wedstrijdjes voor kinderen, zette een online veiling op om de clubkas te spekken, bood het lokale zangkoor de mogelijkheid om buiten op de overdekte tribune te repeteren of deed boodschappen voor buurtbewoners. Kortom, sportclubs en cultuurverenigingen lieten zich het afgelopen jaar massaal van hun meest creatieve kant zien. Om extra inkomsten te creëren in een tijd waarin bijna alle activiteiten wegvielen, maar ook om in verbinding te blijven met hun leden en buurt. Deze clubs verdienen een podium!

Achtergrond van de verkiezing Club van het Jaar
Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen, welke samen het grootste sociale netwerk van ons land vormen. Sociale ontmoetingsplaatsen waar mensen samen sporten, muziek maken, acteren, dansen of kunst maken. En waar talent opgeleid wordt. Samen bereik je meer dan alleen en dáárom is verenigen zo belangrijk.

Rabobank is vanaf haar oprichting nauw betrokken bij clubs en verenigingen. Dat komt omdat zij als coöperatie ook een soort vereniging of club is. Daarom heeft Rabobank samen met NOC*NSF, AD.nl, LKCA en Kunstbende het initiatief genomen om het fenomeen verenigen te vieren en te belonen. Dit jaar staat de veerkracht van de clubs centraal. We roepen alle clubs op om hun veerkracht zichtbaar te maken, anderen daarmee te inspireren en de waardering en erkenning te krijgen die ze verdienen.

De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport. Rabo ClubSupport biedt sport- en cultuurverenigingen kennis, een netwerk en financiële ondersteuning. Om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst.

Hoe werkt het?

Nomineren
Van 31 maart tot en met 5 mei kan je jouw club, vereniging of stichting nomineren via www.clubvanhetjaar.nl. Alle sport- en cultuurclubs die in Nederland als vereniging of stichting staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen meedoen aan de verkiezing. Sportclubs moeten ook aangesloten zijn bij een landelijke sportbond die op haar beurt weer is aangesloten bij NOC*NSF. Voor cultuurclubs (verenigingen, stichtingen of groepen) geldt dat hun kerntaak zich richt op het bieden van activiteiten op het gebied van cultuurbeoefening in de vrije tijd, in (één van) de disciplines dans, theater, muziek, circus, creatief schrijven of beeldende kunst. Clubs die zich met name richten op de organisatie van een terugkerend of eenmalig evenement zijn uitgesloten van deelname. 

Stemmen
Van 19 april tot 24 mei mag er gestemd worden. Maak gebruik van het promotiemateriaal om jouw achterban te mobiliseren. Dit promotiemateriaal is beschikbaar vanaf 19 april.

Gemeente- en provinciewinnaars
Op 26 mei worden de gemeente- en provinciewinnaars bekend gemaakt. De gemeentewinnaars worden op basis van de meeste stemmen vastgesteld. Je hebt minimaal 50 stemmen nodig om in aanmerking te kunnen komen voor de titel van gemeentewinnaar.

De jury kiest vervolgens per provincie (uit de top 5 van clubs met de meeste stemmen per provincie) de provinciewinnaar. In deze fase gaat het om de opgegeven motivatie waarom jouw club ‘Club van het Jaar’ zou moeten worden. 

Het is dus heel belangrijk om de veerkracht van jouw club aan de hand van de ondernomen initiatieven goed te beschrijven bij de aanmelding. Dit vergroot de kans dat jouw club provinciewinnaar wordt en wellicht Club van het Jaar 2021.

Wildcard
Dit jaar introduceren we een ‘wildcard’ voor een sport- én een cultuurclub. Deze clubs worden gekozen door de jury op basis van de opgegeven motivatie waarom zij de titel ‘Club van het Jaar’ verdienen. Hierbij kijken we naar de getoonde veerkracht en gave initiatieven die het afgelopen jaar ondernomen zijn. Het aantal verkregen stemmen is hierbij niet relevant. De wildcard-winnaars mogen zich vervolgens, net als de provinciewinnaars, online presenteren aan de jury in de week van 1 juni. 

Twee online juryavonden voor provinciewinnaars
De provincie- en wildcardwinnaars pitchen op 31 mei hun club online voor een vakjury bestaande uit professionals uit de sport- en cultuurwereld. De ingeleverde motivatie speelt bij deze gesprekken een grote rol. Uit deze voorronde kiest de vakjury vervolgens 4 finalisten per categorie die zich op woensdag 2 juni (online) mogen presenteren aan de hoofdjury. In de hoofdjury zitten ook onze ambassadeurs Erben en Typhoon. De winnaars worden tijdens een feestelijke Awarduitreiking bekendgemaakt.  

Awarduitreiking landelijke winnaars sport en cultuur
De 8 finalisten die een gesprek met de hoofdjury hebben gehad, worden vervolgens uitgenodigd om woensdag 9 juni live aanwezig te zijn bij de Awarduitreiking in TivoliVredenburg, Utrecht. Onze ambassadeurs Erben Wennemars en Typhoon zullen dan de landelijke winnaars bekendmaken. Het zal een avond worden waar clubs ideeën met elkaar delen, er zijn optredens en voor iedereen mooie prijzen te winnen. Houd deze site en onze socials in de gaten voor de uitnodiging om de Awarduitreiking online bij te wonen.

Prijzen
Naast de eervolle titel ‘Club van het Jaar’ en alle lokale, regionale en landelijke media-aandacht, ontvangen de landelijke winnaars een masterclass naar keuze van een expert en een professionele promovideo. Alle gemeente- en provinciewinnaars ontvangen een online embleem welke zij een jaarlang in hun communicatie mogen inzetten.

Erben Wennemars en Typhoon ambassadeurs van de verkiezing
Erben en Typhoon dragen als ambassadeurs de sport- en cultuurwereld en de verkiezing Club van het Jaar een warm hart toe. Zij weten als geen ander hoe belangrijk een vereniging kan zijn om plezier in je sport of culturele activiteit te hebben. Dat dit de basis kan vormen voor levenslang plezier en wie weet voor een succesvolle carrière in sport of cultuur. De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport waar Erben voorzitter van is.

Ambassadeur Erben Wennemars
Erben leerde op 4-jarige leeftijd schaatsen op de natuurijsbaan in Dalfsen. Zijn vader was, naast boer, penningmeester van de ijsclub. Niet gehinderd door bijzonder veel talent, maar in het bezit van een enorme dosis doorzettingsvermogen haalde hij op 17-jarige leeftijd de gewestelijke selectie. “Dit is het mooiste dat me ooit zal overkomen”, dacht hij bescheiden. Vijftien jaar later was hij meervoudig wereldkampioen. Erben draagt clubs in Nederland een warm hart toe. De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport waar Erben voorzitter van is.

Ambassadeur Typhoon
Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon is een verhalenverteller die op een eerlijke en kwetsbare manier rapt, spreekt en zingt. Hij groeide op in het Veluwse dorpje 't Harde en komt uit een muzikale familie. Typhoon heeft inmiddels diverse albums gemaakt, hits gescoord en prijzen gewonnen. Het clubleven is voor hem in veel opzichten belangrijk. Glenn vertelt: “Je ontwikkelt je er, kan je passie ontdekken en leert omgaan met diversiteit en inclusie. De vereniging is ook goed voor je gemeenschapszin, je bouwt er een band op. Ik vind dat altijd heel inspirerend. Ik heb tot mijn zestiende gevoetbald, bij SV ’t Harde, daar had ik de tijd van mijn leven. Mijn vader en zusje zaten bij een muziekvereniging. De kracht van verenigen heb ik dus al jong meegekregen.” 


Fotografie: Iris Planting

Voorwaarden deelname
Alle sport- en cultuurclubs die in Nederland als vereniging of stichting staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen meedoen aan de verkiezing. Sportclubs moeten ook aangesloten zijn bij een landelijke sportbond die op haar beurt weer is aangesloten bij NOC*NSF. Voor cultuurclubs (verenigingen, stichtingen of groepen) geldt dat hun kerntaak zich richt op het bieden van activiteiten op het gebied van cultuurbeoefening in de vrije tijd, in (één van) de disciplines dans, theater, muziek, circus, creatief schrijven of beeldende kunst. Clubs die zich met name richten op de organisatie van een terugkerend of eenmalig evenement zijn uitgesloten van deelname. Bekijk ook de algemene voorwaarden.

De verkiezing Club van het Jaar is onderdeel van Rabo ClubSupport. Rabo ClubSupport biedt sport- en cultuurverenigingen kennis, een netwerk en financiële ondersteuning. Om ze sterker te maken, voor nu en in de toekomst

*lt;script*gt;!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '524637687727854'); fbq('track', 'PageView');*lt;/script*gt;*lt;noscript*gt;*lt;img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=524637687727854&ev=PageView&noscript=1" /*gt;*lt;/noscript*gt;

Voor enkele functies van deze website dient u cookies te accepteren - toon details